Skip navigation
Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://repositorio.unb.br/handle/10482/25609
Arquivos associados a este item:
Arquivo TamanhoFormato 
3621m.pdf177,34 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir
Título: Characterization of a methionine-rich protein from the seeds of Cereus jamacaru Mill. (Cactaceae) <A NAME="Home"></A>
Autor(es): Aragão, T.C.F.R.
Souza, P.A.S.
Uchôa, A.F.
Costa, I.R.
Bloch Jr., C.
Campos, F.A.P.
Assunto: Cacto
Mandacarú
Cereus jamacaru
Cactina
2s Albuminas
Proteína rica em metionina
Data de publicação: 2000
Editora: Associação Brasileira de Divulgação Científica
Referência: Braz J Med Biol Res,v.33,n.8,p.897-903,2000
Resumo: We describe here the isolation and characterization of a major albumin from the seeds of Cereus jamacaru (Cactaceae), to which we gave the trivial name of cactin. This protein has a molecular mass of 11.3 kDa and is formed by a light chain (3.67 kDa) and a heavy chain (7.63 kDa). This protein was isolated using a combination of gel filtration chromatography and reverse-phase HPLC. The amino acid composition of cactin was determined and found to resemble that of the 2S seed reserve protein from the Brazil nut, a protein remarkable for its high methionine content. The usefulness of cactin as a molecular marker in the taxonomy of the Cactaceae is discussed.
Unidade Acadêmica: Em processamento
DOI: https://dx.doi.org/10.1590/S0100-879X2000000800005
Aparece nas coleções:Artigos publicados em periódicos e afins

Mostrar registro completo do item Visualizar estatísticas



Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.