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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorMelo Filho, Péricles de Albuquerquept_BR
dc.contributor.authorNagata, Tatsuyapt_BR
dc.contributor.authorDusi, André Nepomucenopt_BR
dc.contributor.authorBuso, José Amauript_BR
dc.contributor.authorTorres, Antonio Carlospt_BR
dc.contributor.authorEiras, Marcelopt_BR
dc.contributor.authorResende, Renato de Oliveirapt_BR
dc.date.accessioned2017-12-07T04:39:14Z-
dc.date.available2017-12-07T04:39:14Z-
dc.date.issued2004pt_BR
dc.identifier.citationPesq. agropec. bras.,v.39,n.8,p.735-740,2004pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unb.br/handle/10482/26161-
dc.description.abstractGarlic viruses often occur in mixed infections under field conditions. In this study, garlic samples collected in three geographical areas of Brazil were tested by Dot-ELISA for the detection of allexiviruses using monoclonal specific antibodies to detect Garlic virus A (GarV-A), Garlic virus B (GarV-B), Garlic virus C (GarV-C) and a polyclonal antiserum able to detect the three virus species mentioned plus Garlic virus D (GarV-D). The detected viruses were biologically isolated by successive passages through Chenopodium quinoa. Reverse Transcriptase Polimerase Chain Reaction (RT-PCR) was performed using primers designed from specific regions of the coat protein genes of Japanese allexiviruses available in the Genetic Bank of National Center of Biotechnology Information (NCBI). By these procedures, individual garlic virus genomes were isolated and sequenced. The nucleotide and amino acid sequence analysis and the one with serological data revealed the presence of three distinct allexiviruses GarV-C, GarV-D and a recently described allexivirus, named Garlic mite-borne filamentous virus (GarMbFV), in Brazil.pt_BR
dc.description.abstractInfecções virais em alho são normalmente causadas por um complexo viral. Neste estudo, um complexo viral de alho, coletado em campo, em três regiões geográficas, foi testado com anti-soros monoclonais específicos para Garlic virus A (GarV-A), Garlic virus B (GarV-B), Garlic virus C (GarV-C) e um anti-soro policlonal capaz de detectar os três vírus mencionados e Garlic virus D (GarV-D). Procedeu-se à amplificação por transcriptase reversa-reação em cadeia da polimerase (RT-PCR) usando oligonucleotídeos sintetizados a partir de regiões específicas de genes de proteínas capsidiais de allexivirus japoneses e disponíveis no GeneBank (National Center of Biotechnology Information - NCBI). Por esse procedimento, vírus individuais foram isolados e seqüenciados. Os vírus detectados foram biologicamente isolados por meio de sucessivas inoculações em Chenopodium quinoa. A análise das seqüências de nucleotídeos, de aminoácidos e os resultados sorológicos revelaram a presença de três espécies distintas de allexivirus GarV-C, GarV-D e Garlic mite-borne filamentous virus (GarMbFV) no Brasil.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherEmbrapa Informação TecnológicaPesquisa Agropecuária Brasileirapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.titleDetection of three Allexivirus species infecting garlic in Brazilpt_BR
dc.titleDetecção de três espécies de Allexivirus que infectam o alho no Brasilpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.subject.keywordAllium sativumpt_BR
dc.subject.keywordVírus - detecçãopt_BR
dc.subject.keywordProteínas capsidiaispt_BR
dc.subject.keywordDot-ELISApt_BR
dc.subject.keywordRT-PCRpt_BR
dc.identifier.doihttps://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2004000800002pt_BR
dc.description.unidadeEm processamento-
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