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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorSantana, Ângela Patríciapt_BR
dc.contributor.authorMurata, Luci Sayoript_BR
dc.contributor.authorFreitas, Camila Guimarães dept_BR
dc.contributor.authorDelphino, Marina Karinapt_BR
dc.contributor.authorPimentel, Concepta Macmanuspt_BR
dc.date.accessioned2017-12-07T04:50:05Z-
dc.date.available2017-12-07T04:50:05Z-
dc.date.issued2008pt_BR
dc.identifier.citationCienc. Rural,v.38,n.9,p.2587-2592,2008pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unb.br/handle/10482/27297-
dc.description.abstractThe aim of this research was to detect the principal reasons for condemnation of poultry carcasses in two slaughterhouses (A and B); located in the southeastern region of the State of Goiás, Brazil. The data were collected by the federal veterinary inspection services of the Brazilian Ministry of Agriculture between January and April 2007. The principal causes of condemnation observed in both industries were cellulite, contusion/ fractures and bruises, as well as contamination due to gut severance at evisceration. The three main values observed for each of the causes were different between the slaughter houses. In A, cellulite was the main cause of condemnation with 51.20% of all condemnations, followed by 5.67% for contusion/ fractures and bruising and 33.61% for contamination by evisceration. In B, the major cause of condemnation was 28.90% due to fractures/ contusion and bruising, followed by 25.27% for cellulite and 22.50% for contamination. Other causes of condemnation were observed, however in minute quantities in both industries (<10% to A and <23% to B). The high cellulite occurrence in A was due to the high density of the poultry in sheds (17 or 18 chickens m-2). The greater value for fractures/ contusion and bruising verified in B was due to the inefficiency during capture in the sheds and putting on hooks in the slaughterhouse. Carcass lesions were also caused by insensitization because of non-uniformity in the poultry groups. Contamination by residues due to gut severance, mainly intestines, was attributed to problems in adjustment of machinery and non- uniformity of lots in industry A. In industry B the value detected within an acceptable level of failure in evisceration for machine, according to the manufacturer. All problems observed suggest a failure in handling, cellulite and mainly failures in pre slaughter and slaughter procedure to prevent contusions, fractures and bruising.pt_BR
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi observar as principais causas de condenações de aves, em dois abatedouros frigoríficos (A e B), localizados na região Sudeste do Estado de Goiás, Brasil. Os dados foram obtidos junto ao serviço de inspeção veterinária federal do Ministério da Agricultura, entre o período de janeiro e abril de 2007. As três principais causas de condenações observadas em ambas as indústrias foram celulite, contusão/fratura e hematomas e contaminação devido à ruptura de vísceras no momento da evisceração. Entretanto, os valores observados, para cada uma das causas, foram diferentes entre os frigoríficos A e B. Em A, verificou-se que a celulite foi a maior causa de condenação, com 51,20% do total de condenações, seguido por 5,67% de contusão/fratura e hematomas e 33,61% de contaminação na evisceração. Em B, a maior causa foi 28,90% para fraturas/ contusões e hematomas, seguido de 25,27% para celulite e 22,50% para contaminação. Outras causas de condenação também foram observadas, porém em pequenas percentagens para ambas as indústrias. Observou-se que, em A, a celulite estava relacionada à alta densidade de aves/m² nos galpões (17 a 18 aves m-2). O maior índice para fratura/contusões e hematomas observados em B foi relacionado à ineficiência na apanha e no enganchamento, bem como a traumas no momento da insensibilização devido à desuniformidade das aves. Para a contaminação por resíduos de rompimento de vísceras, principalmente alças intestinais, foi atribuído, para A, problemas na regulagem da máquina e desuniformidade do lote e, para B, o valor detectado estava dentro da margem aceitável de falhas na evisceração para a máquina evisceradora, segundo o fabricante. Os problemas verificados ainda sugerem falhas no manejo, no que se refere às celulites, e principalmente falhas nas operações de pré-abate e abate para os índices de contusões, fratura e hematomas.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.titleCauses of condemnation of carcasses from poultry in slaughterhouses located in State of Goiás, Brazilpt_BR
dc.titleCausas de condenação de carcaças de aves em abatedouros localizados no Estado de Goiás, Brasilpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.subject.keywordCelulitept_BR
dc.subject.keywordFrangopt_BR
dc.subject.keywordFraturaspt_BR
dc.subject.keywordLesõespt_BR
dc.subject.keywordQualidade - carne de avespt_BR
dc.identifier.doihttps://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782008005000002pt_BR
dc.description.unidadeEm processamento-
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