Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unb.br/handle/10482/25649
Files in This Item:
File SizeFormat 
9360.pdf263,67 kBAdobe PDFView/Open
Title: Germinação de sementes em desenvolvimento de Bixa orellana
Germination in developing seeds of Bixa orellana
Other Titles: Germination in developing seeds of Bixa orellana
Authors: Amaral, Lourdes Isabel Velho do
Pereira, Maria de Fátima D. A.
Cortelazzo, Ângelo Luiz
metadata.dc.contributor.affiliation: Universidade de Brasília, Departamento de Botânica
Universidade Estadual de Campinas, Departamento de Fisiologia Vegetal
Universidade Estadual de Campinas, Departamento de Biologia Celular
Assunto:: Tegumento
Dessecamento
Dormência
Issue Date: 2000
Publisher: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal
Citation: AMARAL, Lourdes Isabel Velho do; PEREIRA, Maria de Fátima D. A.; CORTELAZZO, Ângelo Luiz. Germinação de sementes em desenvolvimento de Bixa orellana. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, [S.l.], v. 12, n. 3, p. 273-285, 2000. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbfv/a/pgQpkvcXqk5XCDLdgFvJJ9n/?lang=pt#. Acesso em: 22 jul. 2023.
Abstract: Com este trabalho objetivou-se investigar a aquisição da capacidade germinativa e o estabelecimento da dormência em sementes em desenvolvimento de Bixa orellana L. (urucum). Foram caracterizados 7 estádios de desenvolvimento das sementes, baseados nas características morfológicas, massa fresca, massa seca e teor de umidade dos frutos e das sementes. Sementes imaturas de B. orellana não germinaram durante os estádios iniciais de seu desenvolvimento. As sementes adquiriram a capacidade germinativa máxima quando os níveis de umidade declinaram para valores em torno de 60%. Nessa fase, as sementes apresentaram acúmulo máximo de massa seca. A dormência foi estabelecida quando as sementes exibiam um conteúdo de água em torno de 10%.
Abstract: The objective of this work was to investigate the acquisition of germination capacity and the onset of dormancy in developing seeds of Bixa orellana L. (annatto). Seven stages of development were characterized with regard to morphology, fresh and dry mass and moisture content of the fruits and seeds. Immature seeds of B. orellana did not germinate during early stages of their development. The seeds achieved their maximum germination capacity after the moisture content had declined to around 60%. In this phase the seeds presented maximum dry mass. The onset of dormancy occurred when the seeds exhibited water contents around 10%.
metadata.dc.description.unidade: Em processamento
DOI: https://dx.doi.org/10.1590/S0103-31312000000300010
Appears in Collections:Artigos publicados em periódicos e afins

Show full item record " class="statisticsLink btn btn-primary" href="/jspui/handle/10482/25649/statistics">



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.