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Título: Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
Outros títulos: Saponification influence in carotenoid determination in cerrado passion fruit
Autor(es): Wondracek, Daniele Cristina
Vieira, Roberto Fontes
Silva, Dijalma Barbosa da
Agostini-Costa, Tânia da Silveira
Sano, Sueli Matiko
Faleiro, Fábio Gelape
Assunto: Maracujás
Carotenóides
Data de publicação: 2012
Editora: Sociedade Brasileira de Química
Referência: WONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021.
Abstract: This work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit.
Unidade Acadêmica: Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária (FAV)
Licença: Química Nova - All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY NC 4.0). Fonte: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031. Acesso em: 18 jan. 2021.
DOI: https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031
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